Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Dimitrije Diško Marić

Dimitrije Diško MarićDimitrije Diško MarićDimitrije Diško Marić završio Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1958. Prva samostalna izložba u Ateljeu 212 1959 godine. Druga u Galeriji kulturnog centra u Beogradu 1966.g (M.Kolarić, Radio Beograd 1966: „On je jedan od onih naših umetnika koji su poznatiji u inostranstvu nego  kod svoje kuće i kojima su mnoge čuvene galerije otvorile svoja inače dobro čuvana vrata“…Prvi put izlaže u Parizu 1960g. u čuvenoj galeriji Bernhejm’žen osnovanoj 1795 g. (koja je prva lansirala impresioniste) na izložbi „Formes et Couleurs“ i 1961 g. na izložbi od impresionista do naših dana  „Au Fil de L’Eau“.

A prvu samostalnu izložbu u novootvorenoj galeriji Mišel Dobervil odeljku za savremeno slikatstvo te galerije 1963 g.(Maksimilijan Gotje potomak Teofila Gotjea piše: „i smo već ranije zapazili veoma dragocene radove mladog srpskog umetnika u galeriji Bernhejm’žen, majstor  već  sada,sa jednom originalnom tehnikom…“ Ređaju se pohvale ( u „Figaru“ izlazi prikaz o izložbi grupe slikara pod naslovom „Maric expose“) i izložbe, grupne i samostalne u Francuskoj, Minhenu, Njujorku (sa Cucom Sokić i Tabakovićem). Galerija u Njujorku mu nudi „one men shou“ koji ne prihvata jer mu je daleko. Sa bratom  Petrom, magistrom slikarstva (i sestra Svetlana je akademski slikar) radi nekoliko zapaženih scenografija, kao što je do sad neprevaziđena – po mišljenju osnivača i direktora Institucije Beket u Parizu, Bogadana Manojlovića -scenografija za Beketov komad „Kraj partije“.

Sa legendarnom glumicom beogradskog Narodnog pozorišta, Nevenkom Urbanovom, delio je dobro i zlo . Bio je pored nje i u najtežim trenucima kada je napustila scenu i pružio joj doživotnu podršku

PRETHODNI BROJ: MEDIANTROP BROJ 12