Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Mediantrop br. 7 u septembru

Zorica JevremovićZorica Jevremović

Trebalo je sačekati fizičke i letnje turbulencije da bi se redovni br. 7 pojavio. A bilo je toliko javnih, kulturnih i društvenih izazova u junskim i julskim mesecima... Tako ćete naići na sve o Principu, po meri "Mediantropa"... Nikad kasno ako posedujemo i tekst Muharema Bazdulja sa inervantnim naslovom – "Jugoslavija ili ništa? Ništa." Zlatko Paković konceptualno razrešava principovštinu, delom i pisanom rečju. Intervju Marije Krtinić sa Miljenkom Jergovićem, prenešen sa sajta lista „Danas" svedoči o vremenu u kome i kako slavimo jubileje.

Tu negde ispada blizu ideativno tekst Renate Balzam „Subotica kao ambijentalna pozornica KPGT"... KPGT je započeo u Jugoslaviji. Ali i tekst kourednice „Mediantropa'', Snježane Banović - „Centralno kazalište u Topuskom: Dnevnik osnutka organizacije programa za kongres kulturnih radnika Hrvatske". Fotografija plakata sa ovog skupa govori u prilog kulturnog aktivizma u toku rata, tako potrebnog i danas u mirnodopskom regionu.

Neki saradnicu dobili su i nadnaslove za svoje priloge, Olga Zirojević za sve ono sto je objavila do sada u „Mediantropu"– „Antropološki pojmovnik (IV)", a Rajko Grlić – „Mali filmski rečnik (III)". Uvodjenje novih rubrika je samo dokaz da časopis napreduje, razgradjuje teme i medijske forme.

Ne možemo da preskočimo člana žirija za Rankovu regionalnu nagradu godine iz oblasti medija, Veljka Krulčića. Njegov tekst o Andriji Mauroviću je predgovor iz zagrebačke knjige posvećene ovom velikanu stripa.

Da "Mediantrop" ozbiljno ulazi u fazu alternativnog tretiranja kulturnih fenomena dokaz je i tekst fotografa Ivana Tobića, svojevrsnog estetičara, o alternativnom umetniku Mikrobu.

Andrej Šprah, jedan iz grupe najboljih filmofila ljubljanske Kinoteke, postao je s razlogom nov slovenački urednik „Mediantropa". Njegov kulturološki podsticaj i predlog saradnika za specijalni broj posvećen Dušanu Makavejevu učinio je da postane i formalno urednikom.

Da li je feminizam alternativni pogled na svet koliko i na svet umetnosti i kulture? U regiji to jeste. Nova i odvažna saradnica iz Zagreba, Sonja Leboš, objavljuje programski feministički tekst o ulozi i položaju feminističke kritike vizuelnih medija i proizvodnje urbanog spektakla.

Na kraju, koliko i na početku broja je Vitomira Lončar. Prvo kao intervjuisana bitna osoba za kulturno bilo regije – „Mediji zabijaju poslednji čavao u mrtvački kovčeg naše kulture"... a onda na kraju broja u rubrici „The Human Condition" predstavlja se tekstom koji govori o njoj privatno, koliko i javno. Na našu sreću.

Zorica Jevremović Munitić

  

Sadržaj:

1. RANKOVE ZAGREBAČKE ŠEZDESETE Ranko Munitić - Fantastika na ekranu

2. Vitomira Lončar - Ususret 25.godišnjici rada Kazališta ''Mala scena'': Mediji zabijaju posljednji čavao u mrtvački kovčeg naše kulture

3. Miljenko Jergović – Princip ne bi opet pucao u Ferdinanda

4. Zlatko Paković – Princip 2014. Rediteljski traktat

5. Muharem Bazdulj - Jugoslavija ili ništa? Ništa.

6. Snježana Banović – Centralno kazalište u Topuskom: Dnevnik osnutka i organizacije programa za kongres kulturnih radnika Hrvatske

7. Renata Balzam – Subotica kao ambijentalna pozornica KPGT-a

8. Vladimír Valentík - Spomienky na zakladanie a začiatky práce profesionálneho divadlavojvodinských Slovákov 

9. Vladimir Valenćik – Uspomene na osnivanje i početke rada profesionalnog pozorišta vojvođanskih Slovaka

10. Sonja Leboš - Ka feminističkoj kritici vizualnih i filmskih medija te proizvodnje urbanog kao spektakla

11. Ivan Tobić – Debeli biciklisti na stazama Mikroba

12. Veljko Krulčić - Strip kao simbioza vrhunske umjetnosti i vrhunske zabave ili Maurović, zauvijek

13. Branislav Nikolić – Jalovička likovna kolonija

14. Saša Janjić – Otići u neku bolju priču

15. Andrej Šprah – Nika Autor v Parizu

16. MALI FILMSKI REČNIK Rajko Grlić – Background Artist

17. Aleksandar S. Janković - Filmske kritike

18. Igor Galo – Europsko leto 2014.

19. ANTROPOLOŠKI POJMOVNIK Olga Zirojević - Lepeza

20. THE HUMAN CONDITION Vitomira Lončar – Ne volim pisati o sebi i svom privatnom životu