Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

O nekadašnjem boksu

Mate ParlovMate ParlovNikada nisam pratio boks. Čini mi se da nisam ni odgledao neki meč, ako se ne računaju oni iz „Rokija“i „Razjarenog bika“. Kao pacifista po samoj prirodi, nisam razumeo zašto neki boks nazivaju plemenitom veštinom. Zahvaljujući „Centru za medije Ranko Munitić“ i „Kursu televizijskog sportskog novinarstva“ koji je tamo u toku,uspeo sam donekle da odgonetnem ovu zagonetku.

Opširnije...

Kao zaspala među leptirima

MelanholijaMelanholijaSlika sa dva naslova – “Melanholija” i “Brodolom”. Jedan naslov označava stanje, drugi naslov događaj. Da li stanje prethodi događaju, ili događaj proizvodi stanje? Ili se nije moglo sa sigurnošću opisati zbivanje na brdašcu s polegnutom devojkom nadomak mora? 

Milena Pavlović Barili krajem tridesetih godina dvadestog veka slika seriju plavokosih devojaka - „Melanholija“ ili „Brodolom“ 1938, „Devojka sa sokolom“ 1938, „Devojka u sobi“ 1938, „Devojka pred rešetkom“ 1938. godine. Slika na sliku, slika o sliku. 1942. godine Milena je odslikala plavu devicu kako sneva, spava ili tek skriva pogled od sveta koji je okružuje. Naziv je „Tišina“. Ona spava. Sanja. Ili je neživa? Jedna njena ranija slika predstavlja vrh brdašca na ivici uzburkanog mora iznad koga raskriljena velika ptica usred oblačnog neba natkriljuje pejsaž. Naziv joj je takođe - „Tišina“.

Opširnije...

Dva lica siromaštva

Slobodna zonaSlobodna zonaFilmski festival Slobodna zona, Beograd, 4-9. 11. 2011.

Dokumentarno ostvarenje Deponija (Brazil/UK 2010.) Lusi Voker govori o jednom od najuspešnijih brazilskih umetnika srednje generacije Viku Munizu i njegovom projektu umetničke obrade motiva najveće svetske deponije smeća u Rio de Žaneiru i sudbine njegovih skupljača. 

Opširnije...

Ekscentrizam

PetrogradPetrograd1922.
EKSCENTROPOLIS 
(bivši PETROGRAD)
AB!
Parada ekscentrika.
Rosta bez dosetki, Maks Linder bez cilindra, Brokhaus bez Efrona – ima li šta gluplje?
5. decembar 1921. (istorijski dan!)
Kozincev, Križicki, Trauberg, samo za vas:
XX vek bez...

Opširnije...

Ana Sokolović

Anu Sokolović je Kanadska državna skupština proglasila za „nacionalno blago", što je, kao posledicu, imalo poseban tretman njenog stvarlaštva i njegovu forsiranu promociju kako u Kanadi, tako i u svetu. Zahvaljujući ovakvoj kulturnoj politici Kanade opera „Svadba" je i stigla na BEMUS, a u okviru velike evropske turneje koja će obuhvatiti još i gradove u Francuskoj i Velikoj Britaniji.
Evo kako o sebi govori Ana Sokolović u emisiji VREME MUZIKE:

Opširnije...

(Ne)verbalni udarci sa sportskih terena

Dragan NikitovićDragan NikitovićKoliko puta vam se desilo da čujete prenos utakmice i na samo prvih nekoliko rečenica znate ko komentariše? To je znak da komentatori uvek idu u paketu sa sportskim dešavanjima. Oni bi trebalo da nas uče sportu, kulturi, kao i uvažavanju protivnika. Oni treba da nas uče pravilima fudbala, košarke tenisa...

Opširnije...

Put u indijsko pozorište

Milena Dragiević ŠešićMilena Dragiević ŠešićU mom dugogodišnjem profesorskom radu koji me je vodio po čitavoj Evropi, izuzetno retko sam se sretala sa kolegama ili studentima iz Indije. Na našem Univerzitetu umetnosti nije bilo profesora kojima bi indijska teatarska ili filmska kultura bila predmet istraživanja ili interesovanja, iako je moj profesor, Sreten Jovanović (Filmska produkcija), deo svog života sticajem okolnosti proveo u Kalkuti, tako da su mi i danas u sećanju njegovi živi opisi ulica, njihovih boja, mirisa i zvukova

Opširnije...

Hrbin Ranko ili poslednji kino

Ranko MunitićRanko MunitićPrijedlog scenarija za kino-hommage Ranku Munitiću, Čovjeku od Umjetnosti: Filma, Televizije, Kazališta...Teorije i Povijesti umjetničkoga izraza...)

...PROMATRAO JE NETJELESNU SLIKU...

Opširnije...

Kao uvodna reč - 1-

Zorica Jevremovic MuniticZorica Jevremovic MuniticMikan Marinović, moj drug sa studija koji živi dvadesetask godina na Novom Zelandu piše mi da bi moj elektronski časopis za medije „trebalo da bude uistinu savremen". E, ali Mikan, i sam teoretičar filma, zaboravlja ili ne zna da je u Srbiji sve više nestanaka časopisa za umetnost i kulturu a da za medije ne postoji nijedan.

Opširnije...

PRETHODNI BROJ: MEDIANTROP BROJ 12