Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Kao uvodna reč - 2 -

Zorica Jevremovic MuniticZorica Jevremovic MuniticRankove zagrebačke godine“, nova rubrika „Mediantropa“, donosi tekst dvadesetogodišnjeg Ranka Munitića o gostovanju beogradskog filmskog preduzeća „Morava film“ u Zagrebu 1963. godine. Ovaj prvi Rankov tekst u zagrebačkom časopisu „Kritika“ otvorio je put za njegova kasnija istraživanja fenomena jugoslovenske kinematografije koje će objavljivati u narednim brojevima „Kritike“.

Opširnije...

Sadržaj drugog broja

 • 1. Kao uvodna reč br.2
 • 2. Ranko Munitić – „Šutnja nije zlato"
 • 3. Zorica Jevremović - "Večiti mladić, Puriša."
 • 4. Milena Dragićević Šešić - "Susreti sa izuzetnim ženama"
 • 5. Biserka Rajčić – "Melanholija"
 • 6. Milomir Mikan Marinović – "Čekajući Žorža Meljesa"
 • 7. Selman Trtovac – "Treći Beograd"
 • 8. Ivana Kronja – "Telo i duša"
 • 9. Žika Tamburić - "Krugovi na vodi"
 • 10. Olivera Janković – "Radovi sa vezom Mire Brtke"
 • 11. Branko Vučićević - "O Klipu"
 • 12. Dragan Jovićević - "U pornografisanom društvu"
 • 13. Stanko Crnobrnja – "Dimitrije, sine Mitre, ili šta Srbe vuče pod zemlju?"
 • 14. Zoran Janković - "Po svaku cenu – slučaj"
 • 15. Banimir Stojkovic – "Pouzdan vodič kroz vrt sa stazama koje se račvaju"
 • 16. Snježana Banović - "Šest vrućih hrvatsko-srpskih rana traži svoja rješenja"
 • 17. Aleksandra Sekulić & Saša Ilić - "Zimska prepiska"
 • 18. Miodrag Mića Stojanović - "Pismo uredništvu Mediantropa"

Šutnja nije zlato

RANKOVE ZAGREBAČKE ŠEZDESETE

Rankove zagrebačke šezdeseteRankove zagrebačke šezdesete

Povodom jubilarnog festivala filmova s repertoara beogradskog poduzeća za otkup i distribuciju filmova „Morava filma" u Zagrebu.

U nas se mnogo govori i raspravlja o javnom i kulturnom ži­votu, mnogo se polaže na njegov kvalitet i fizionomiju, traže se novi i provjeravaju stari zahvati za njegovo obogaćivanje i upot­punjavanje.

Ipak još mnogi faktori čekaju da im se u tim rela­cijama odredi pravi smisao i nađe adekvatno mjesto koje zaslu­žuju. Ima neispitanih mogućnosti koje često mimoilazimo, ili ni­smo svjesni svega što one kriju u sebi. To se u prvom redu odnosi na distributerska poduzeća, na ulogu koju ona igraju u našoj du­hovnoj nadgradnji, odnosno na ulogu koju bi trebalo da odigraju.

Opširnije...

Večiti mladić, Puriša

Puriša ĐorđevićPuriša ĐorđevićPuriša ĐorđevićNa jednoj koverti u kojoj su bili CD-i na kome su bili presnimljeni Purišini filmovi pisano je uglu, na tamnoj, smeđoj koverti – „ukus trešanja". Dobila sam ovu kovertu da se podsetim kako su to Ranko i on razgovarali o njegovim kratkometražnim i igranim filmovima, i pogledam opet skoro sve Purišine filmove. Očito je Puriša ispisao „ukus trešanja"... kao odrednicu za razumevanje njegovog opusa. Kakva odrednica, takva i osoba koja određuje šta se to krije zajedničko u svim njegovim filmovima.

Opširnije...

Susreti sa izuzetnim ženama

Dr Milena Dragičević ŠešićDr Milena Dragičević Šešić(Delhi, Čenaj, Pondičari, Aurovil, Kančipuram, Bangalor, Hegodu, Bombaj)

Četvrtak, 31. decembar 2009.
Sve do juče i Ivko i ja radili smo intenzivno – tako da je danas i vreme za pakovanje i za putovanje. Odvajam tekstove koji su mi neophodni, Time out iz Bombaja (Mumbai) koji mi je dao Zoran Džunić, moj nekadašnji student sa UNESKO Master programa kulturne politike i menadžmenta, a inače arhitekta koji je veliki deo svoje profesionalne karijere proveo upravo u Bombaju. Igrom slučaja upravo taj broj

Opširnije...

Melanholija

BariliBariliNa pisanje ovog teksta naveo me je tekst Zorice Jevremovic „Kao zaspala među leptirima" objavljen u elektronskom časopisu Mediantrop (decembar 2012, br 1), glasilu Centra za medije Ranko Munitić. U njemu ona analizira sliku Milene Pavlović Barili "Melanholija", nastalu 1938, mada u knjizi Miodraga B. Protića Milena Pavlović-Barilli. Život i delo (Beograd, Prosveta, 1966.- Monografije srpskih slikara) iza godine nastanka slike stoji znak pitanja.

Opširnije...

Čekajući Žorža Meljesa

Za ljubitelje pokretnih slika, bez obzira da li im je film profesionalna preokupacija, pasija slobodnog vremena ili ga tek samo rado, s vremena na vreme gledaju, u razvijenoj fazi post-industrijskog, komunikativnog doba prve dekade 21. veka nastupilo rekalo bi se pravo i nikad bolje vreme.

Opširnije...

Treći Beograd

Selman TrtovacSelman TrtovacTREĆI BEOGRAD KAO FIZIČKI PROSTOR UMETNOSTI

U objašnjenju Trećeg Beograda kao mikroutopijskog prostora umetnosti, potrebno je, najpre, navesti šta sve Treći Beograd predstavlja:
• Treći Beograd je umetnički rad!
• Treći Beograd je svojevrsna umetnička zadruga, umetnika udruženih po modelu poljoprivredne zadruge. U pitanju je svojevrsni oblik samoorganizacije vizuelnih umetnika.
• Treći Beograd je jedno novo umetničko mesto, zgrada, galerija, rezidencijalni prostor za umetnike, studio...
• Treći Beograd je mikroutopija.

Opširnije...

Telo i duša

18. Festival autorskog filma, 28.11 – 5. 12. 2012., Beograd

Loran u svakom slučaju

Loran u svakom slučaju (Kanada/Francuska, 2012, Kvir palma, Kan 2012, najbolji kanadski igrani film, Toronto 2012) ,,čuda od deteta'' Ksavijea Dolana (Xavier Dolan), mladog reditelja rođenog 1989. g. (!), poznatog po inovativnim omladinskim dramama kvir-senzibiliteta sa neuobičajenim zapletom (Ubio sam majku, 2009) i vizuelno prefinjenim stilom (Izgubljene ljubavi, 2010), jeste ostvarenje velikog zamaha, porodična melodrama koja se odvija tokom petnaest godina, u filmskom vremenu od 2 sata i 48 minuta. Uprkos pogrešnim navodima na internetu i u nekim medijima, glavni junak Loran (samouvereni Melvil Poupaud), koji je transrodna osoba, živi sa svojom verenicom imena Frederika i nadimka Fred (Suzanne Clément), i tokom filma ne izvršava operaciju promene pola, makar ne eksplicitno.

Opširnije...

Krugovi na vodi

DevedeseteDevedesete(Devedesete, Wostok i Grabowski)

U knjizi Devedesete ("Omnibus", Beograd, 2012.) sakupljene su neke grafičke priče Wostoka i Grabowskog (W&G) nastale u devedesetim godinama prošlog veka.

Wostok je jednom prilikom rekao da namerava da napiše i pojasni šta je ko od njih dvojice autora crtao ili pisao u ovim pričama, ali možda nam to i nije potrebno.

Opširnije...

PRETHODNI BROJ: MEDIANTROP BROJ 12