Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Mediantrop br. 6, April 2014.

U mesecu kada je izašao specijal posvećen delu Dusana Makavejeva, izlazi i redovni, tromesečni, aprilski broj.To govori o potrebi redakcije da istraje u prosleđivanju intrigantnih regionalnih istraživanja i analiza o tekućoj kulturnoj praksi. Ima i novih sradnika, posebno raduje da je mlada naučnica romske nacionalnosti, Marija Aleksandrović započela saradnju sa "Mediantropom". Za očekivati je da će nas u narednim brojevima počastvovati sa novim prilozima. Kultura Roma se najviše istražuje na vojvođanskoj kulturnoj mapi, kao uostalom i sve druge manjinske nacionalne zajednice. Vojvodjanska urednica, Ileana Ursu, vrlo je zainteresovana da predstavi velikost i značaj svih nacionalnih zajednica u Vojvodini.

Iztok Sitar, strip umetnik i istoričar stripa, objavljuje "Stoletje slovenskega stripa", na sreću i radost poklonika "devete umetnosti" u širem regionu. Snježana Banović, kourednica "Mediantropa" ovog puta plasira deo iz svoje studije „Kazališni umjetnici u NDH – između totalitarizma, spektakularizacije i umjetnosti". Dovoljno kao naslov da zainteresuje pobornike istraživača države i pozorišne prakse, u čitavoj regiji retka teatrološkinja koja se upušta u objašnjenje šta se događa iza zavese državne politike u teatru.

Ništa manje intrigantno je i pojavljivanje uvodnika Irene Jukić Pranić iz svetski značajne knjige „Ženski strip na Balkanu", izdanje „Fibre", Zagreb 2010. Ova iznimna knjiga sa stripovima 24 stripašice sa Balkana, izašla je u 500 primeraka, a kakva je po vrednosti i potrebi za njom trebalo je da izadje u 5 000 primeraka, što nije iz finansijskih razloga. Ovo je tek početak uzvraćanja častima ovom izdavačkom projektu.

O Skerlićevom proslavljenom filmu „Top je bio vreo" pišu i Milan Vlajčić i Greg deCuir.

Srpsku teatrologiju predstavlja opet jedan medju najboljima, Zlatko Paković. Njegov tekst napravljen od tri osvrta za list „Danas", pod imenom „Patriotski višeboj" donosi presek pronacionalnih zabluda i uzleta u tumačenju kulturne baštine.

Makedonske autorke, Goševa i Vaseva svedoče o uzbudljivoj teatrološkoj sceni u Makedoniji. Dosada su sve saradice koje objavljuju na makedonskom bile izvanredno primljene na stranicama „Mediantropa". Toliko je potrebno da smo u vezi, da bi smo postali na vezi sa svim delovima regije.

Oni koji već uveliko iz broja u broj prate tekstove Olge Zirojević, istoričarke po statusu ali istaknute etnološkinje regije, biće prezadovoljni tekstom o nacionalnom jelu „burek". Kultura povodom hrane je bitan sociolingvistički domen etnoatropoloških nauka.

Pojava novog saradnika, saksofoniste Dušana Petrovića sa tekstom neobično jasne kulturološke internacionalne platforme govori u prilog potrebe da saradjujemo sa što više umetnika koji svoju ars poetiku pišu izravno, civilizacijski razumljivo.

I na kraju, ako nije na početku je tekst Rajka Grlića „Moj filmski rečnik" ...u vreme kada beogradski Studio B emituje njegove yu filmove jednom nedeljno.

Zorica Jevremović Munitić

Sadržaj:

1. RANKOVE BEOGRADSKE ŠEZDESETE - Ranko Munitić, Vrijednost jugoslovenskog amaterskog filma

2. Dimitrije Diško Marić – Andrić, Makavejev i Munitić

3. Iztok Sitar – Stoletje slovenskega stripa

4. Snježana Banović - Kazališni umjetnici u NDH – između totalitarizma, spektakularizacije i umjetnosti

5. Искра Гешоска - Театарот како коридор за културна промена

6. Irena Jukić Pranić – Uvodnik antologije „Ženski strip na Balkanu“

7. Olga Zirojević – Burek

8. Greg de Cuir, Jr - The canon was hot

9. Milan Vlajčić - Top

10. Zlatko Paković – Patriotski višeboj

11. Ивана Васева - Н. Концепт - простор кога „нема“ простор

12. Dušan Petrović – Ljudi sa Ničije Zemlje

13. Rajko Grlić – Old director’s Film Dictionary

14. Marija Aleksandrović – Romano lilaripe ande Srbija

15. Igor Galo – Fali mi "Foška"

16. Maja Isović - Dijalog je odgovor na sve naše probleme

17. THE HUMAN CONDITION – Snježana Banović