Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Kao uvodna reč - 1-

Zorica Jevremovic MuniticZorica Jevremovic MuniticMikan Marinović, moj drug sa studija koji živi dvadesetask godina na Novom Zelandu piše mi da bi moj elektronski časopis za medije „trebalo da bude uistinu savremen". E, ali Mikan, i sam teoretičar filma, zaboravlja ili ne zna da je u Srbiji sve više nestanaka časopisa za umetnost i kulturu a da za medije ne postoji nijedan.

Stoga elektronski časopis za medije i kulturu, „Mediantrop" će biti pravljen po meri srpske odnosno beogradske kulturne sredine, sa strategijom da postane intrigantan medijskim i kulturnim poslenicima i u prostoru čitave regije.

U prvom broju se tako našlo mesta i za scenario Nikole Lorencina o delu Ranka Munitića, prvi put prevod Vladimira Kolarića sa ruskog, petrogradskog, multimedijalnog manifesta o umetnosti „Ekscentrizam" iz 1922. ali i semiološka analiza retko spominjane slike Milene Pavlović Barili. „Melanholija" ili „Brodolom". Potom, ne manje važno objavljivanje prvog dela rukopisa o putovanju po Indiji svetski uvaženog kultorologa Milene Dragićević Šešić, intervju s Anom Sokolović, kompozitorkom kanadskom koliko i našom, saradnički sa radio novinarkom Zoricom Premate, dva teksta studenata novinarstva FPN-a sa tekućeg „Kursa za televizijsko sportsko komentatorstvo", i neobjavljen, nagradjen tekst Ivane Kronje o filmovima sa festivala „Slobodna zona 2011".

Prvi broj želi da pokaže medijski raster časopisa, od multimedijalnog manifesta umetnosti preko pozorišta do medijskog novinarstva. Očekujemo predloge, i priloge.

Zorica Jevremović

PRETHODNI BROJ: MEDIANTROP BROJ 12