Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Miroslav Karić: "Remont" – nezavisna umetnička asocijacija

Miroslav KarićMiroslav KarićRemont - nezavisna umetnička asocijacija već četrnaest godina važi za jedno od najznačajnijih, najaktivnijih mesta na beogradskoj kulturnoj mapi. Osnovan na inicijativu istoričarke umetnosti i likovne kritičarke Darke Radosavljević u saradnji sa umetnicima Urošem Đurićem, Milicom Tomić, Sašom Markovićem Mikrobom, Žanom Poliakov, grupom ŠKART, Aleksandrom Zografom, Tanjom Ostojić, Brankom Pavićem, Jovanom Čekićem, Mirjanom Đorđević, Sašom Gajinom, Borisom Mladenovićem, Remont je od samog početka bio posvećen jednom cilju: promociji i razvoju savremene umetničke produkcije kod nas.

Prvih nekoliko godina rada Remonta prošlo je u profilisanju same organizacije, intezivnom radu na njenom što boljem pozicioniranju na lokalnom i širem regionalnom nivou. Ciljevi oživljavanja domaće umetničke scene, stručne valorizacije i promocije savremenog umetničkog izraza, povezivanje sa tekućim međunarodnim dešavanjima bili su realizovani u veoma kratkom roku i samo tokom 2000.godine Remont je ostvario više od trideset programskih jedinica – izložbi i prezentacija.

Počeci Remontovih aktivnosti se, inače, vezuju za realizaciju jednog od prvih projekata na temu beogradske umetničke scene devedesetih. Pod nazivom „Remont Review“ jednogodišnji autorski poduhvat Darke Radosavljević, Jasmine Čubrilo i Stevana Vukovića stvorio je mogućnost da se sistematično obrade, pojasne i istorizuju najznačajnije pojave u domaćoj umetnosti poslednje decenije XX veka. Projektom su bile obuhvaćene izložbe dela trideset i sedam autora, a pratila ih je publikacija koja do danas ostaje relevantan izvor i uvid u umetničku produkciju pomenutog perioda. Inteziviranje galerijske, štampane i elektronske izdavačke delatnosti praćeno je i nizom drugih projekata, programa i saradnji realizovanih u kontekstu Remontovih permanentnih nastojanja uspostavljanja novih profesionalnih standarda, aktiviranja mlađe generacije vizuelnih umetnika i profesionalca.

Veliki broj posetilaca koji je Remont beležio, kao i zainteresovanost stručne javnosti najbolje je pokazala koliko je prestoničkom kulturnom miljeu nedostajao živ prostor za recentnu vizuelnu umetnost. Tokom godina kancelarija i galerija na drugom spratu tržnog centra Staklenac postala je prepoznatljivo mesto susreta umetnika i art profesionalaca različitih generacija, neformalni debatni klub, info point, nezaobilazni gradski punkt u koji se svraća na odmor, po mišljenje i savet.

 

Poslednjih nekoliko godina delovanje Remonta karakteriše kontinuirano preispitivanje i traganje za novim načinima rada, šireg kulturnog angažmana i komunikacije sa stručnom i širom javnošću. Rešavanje brojnih pitanja, kao i problema scene, nastavilo se kroz ranije započete aktivnosti i projekte, ali i razvilo u novim inicijativama i delatnostima. Transfer znanja na „mlađe“ bliske organizacije iz unutrašnjosti, aktiviranje njihovih potencijala uključivanjem u zajedničke projekte, organizovanje umetničkih dešavanja u javnom prostoru, postavljanje web baze podataka o umetničkoj produkciji nakon 2000. godine, učešće na brojnim lokalnim i internacionalnim umetničkim manifestacijama doneli su novu dimenziju Remontovom, inače, velikom profesionalnom iskustvu. Dobro poznavanje scene, jasne ideje i koncepti postali su najbolja preporuka za Remontov stručni tim.

Živa, dinamična svakodnevnica Remonta generisala i brojne mogućnosti u prevazilaženju kriza kroz koje je organizacija prolazila. Za Remontov tim, koji je tokom godina permanentno radio na raznim profesionalnim usavršavanjima, trenuci nestabilnosti, najčešće finansijske prirode, zapravo su uvek bili izazov i podstrek za neke nove priče i akcije, čiji su prioriteti i dalje ostajali u skladu sa Remontovom glavnom misijom. Istrajnost i kvalitet prepoznati i na širem internacionalnom planu uveli su Remont u red vodećih kulturnih institucija, prvi contact point kada govorimo o inostranim interesovanjima za prezentaciju savremene umetnosti iz Srbije.

Tako su u Remontovoj arhivi štampanih i elektronskih materijala podrobnije uvide u lokalnu recentnu umetničku produkciju imali renomirani inostrani kustosi i art profesionalci poput Haralda Szeemanna, Rene Blocka, Roberta Storra, Andae Rotneberg, dok su publikacije „Remont art magazin“ i „Godišnji katalog“, kao domaća stručna izdanja, gotovo uvek uvrštena u međunarodne manifestacije i predstavljanja domaće i regionalne art scene.

Nakon četrnaest godina rada prepoznatljiva galerijska praksa, podrška mladim stvaraocima, fokus na rešavanju problema lokalne savremene likovne scene, učinile su Remont jednim od oslonaca njenog razvoja. Preseljenje krajem 2011. godine u novi prostor otvorilo je još jedno poglavlje u brojnim aktivnostima organizacije, uvod u dalja promišljanja modela prezentacije, promocije, valorizacije i istorizacije recentne umetničke produkcije, realizaciju novih poduhvata u punom aktiviranju njenih potencijala i plasmanu kao značajne kulturne tekovine.

PRETHODNI BROJ: MEDIANTROP BROJ 12