Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Kao uvodna reč br. 4

Zorica Jevremović MunitićZorica Jevremović MunitićTridesetak tekstova ovog broja svedoče o razrastu novih saradnika i inovantnih tema. Broj započinjemo hronologijom nastanka grafita u čast Ranku Munitiću. Po meri novih likovnih tendencija uličnog arta, i ispoljene odanosti čoveku koji je svojim delom zadužio regiju.

Opširnije...

Sadržaj četvrtog broja

RANKOVE ZAGREBAČKE ŠEZDESETE

Neki problemi kriterija i kritičkog vrednovanja u jugoslavenskoj kinematografiji - II deo

Ranko MunitićRanko MunitićPogledajmo sada, da ostavimo ostalo po strani, našu kritiku u cjelini njene filmske djelatnosti. Filmski kritičar može koristiti četiri mogućnosti da bi uspostavio vezu između svojih napisa i čitalačke publike.

Opširnije...

Hronologija jednog grafita

GrafitGrafitPetanaestogodišnji mladić je jednog junskog popodneva icrtao ovaj grafit na zgradi u kojoj je živeo i stvarao Ranko Munitić. Fotografisao ga je otac koji je pasionirani fotograf aktivnosti „Centra za medije Ranko Munitić“.

Opširnije...

Filmski festival u Puli (1953 – 2013)

Dušica ŽegaracDušica ŽegaracPula. Nekad beše. Šta nam se ovo dogodi za ovih proteklih dvadesetak godina?!

Ponekad mi se čini da je to bio samo jedan od onih ružnih, teskobnih snova, košmara iz kojih ne možete da se probudite. I bio je, i još uvek je košmar i mora. Ne možemo da se iz njega probudimo jer je u pitanju naša najstvarnija stvarnost. Živi pesak vremena je pojeo skoro četvrtinu našeg života. Ne znam kome je gore i teže, nama koji pamtimo ono „pre Slobe", ili onima kojima je ono „posle Slobe" sve što mogu da nazovu svojim životom i svojim sećanjima kojima će jednog dana da dosađuju svojoj deci i unucima.

Opširnije...

Razgovor sa Dušicom Žegarac

Paula BobanovicPaula BobanovicVeć s 15 godina osvojila je prvu Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu u svom prvom filmu 'Deveti krug'. Uloga Židovke Rut odredila joj je profesionalnu karijeru iako je do tad imala za sebe sasvim drugačije životne planove. Do danas se tri puta vraćala u Pulu po Zlatnu arenu, a igrala je u 70-ak filmova i desecima kazališnih predstava u kojima je maestralno odigrala najrazličitije karakterne likove, ali je uvijek uspješno izbjegavala intervjue i promociju u javnosti, osim ako to nije bilo usko vezano uz njezin posao.

Opširnije...

Družbena kohezija v individualističnih družbah

Rastko MočnikRastko MočnikIzraz »kohezija« je bil nekdaj teoretski koncept: o njem je, denimo, pisal Marcel Mauss1. Glavna poanta Maussove sociologije je bila, da so tudi »negativna družbena dejstva« (ločitve, tabuji, izogibanja) bistvena določilnica družbene strukture, da jih morata sociologija in antropologija upoštevati prav tako kakor »pozitivna dejstva« (povezave, obveznosti, bližine) – in da je navsezadnje družbena struktura sestavljena iz obojih, iz »pozitivnih« in iz »negativnih« družbenih dejstev.

Opširnije...

"Krugovi", opet

Đorđe BajićĐorđe BajićScenario: Melina Pota Koljević, Srđan Koljević
Uloge: Aleksandar Berček, Leon Lučev, Hristina Popović, Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević, Vuk Kostić
Žanr: drama
Trajanje: 112 minuta
Proizvodnja: Srbija, Nemačka, Francuska, Slovenija, Hrvatska, 2013.

Opširnije...

Mamă, povesteşte copiilor povestea cu Jugoslavia

Pavel GatajnacuPavel Gatajnacu

Mamă, povesteşte copiilor povestea cu Iugoslavia
Povestea cu ruinele şi bombele căzute peste ţara
Şi casa de unde răsărea soarele libertăţii
Pentru toţi nenorociţii din Europa de sud-est.

Opširnije...

Mama, ispričaj deci priču o Jugoslaviji

Pavel GatajnacuPavel GatajnacuMama, ispričaj deci priču o Jugoslaviji,
priču o ruševinama i bombama koje su padale preko zemlje
i o kući gde se nekada rađalo sunce slobode
za sve nesrećnike iz jugoistočne Evrope.

Opširnije...

PRETHODNI BROJ: MEDIANTROP BROJ 12