Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

"Krugovi", opet

Đorđe BajićĐorđe BajićScenario: Melina Pota Koljević, Srđan Koljević
Uloge: Aleksandar Berček, Leon Lučev, Hristina Popović, Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević, Vuk Kostić
Žanr: drama
Trajanje: 112 minuta
Proizvodnja: Srbija, Nemačka, Francuska, Slovenija, Hrvatska, 2013.

Vuk KostićVuk KostićKrugovi su najnagrađivaniji srpski film 2013. godine. Ova drama je, između ostalog, nagrađena na festivalima u Berlinu, Sarajevu, Sofiji, a nije izostala ni specijalna nagrada žirija na ovogodišnjem Sandensu. Takođe, tu su i nagrade na domaćim festivalima – prva nagrada na 37. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, nagrada Ibis za najbolji film šestog Internacionalnog festivala Cinema City u Novom Sadu, dve nagrade za glumu u Nišu... Ovi uspesi neće iznenaditi nikoga ko je Krugove pogledao. Treći film Srdana Golubovića je definitivno njegovo najzrelije i najambicioznije ostvarenje. Intrigantna tema, odlična fotografija i sjajna glumačka ekipa su aduti koji Krugovima obezbeđuju mesto među najkvalitetnijim srpskim filmovima nastalim u protekloj deceniji.


Prvi minuti Krugova smešteni su u ratnu 1993. godinu i opisuju život u izmučenom Trebinju. Posle relativno kratkog ali za priču ključnog uvoda, radnja se premešta u 2005. godinu. Rat je završen, ali ožiljci još uvek nisu izbledeli. Reditelj/scenarista Srdan Golubović (Apsolutnih sto, Klopka) najvažniji deo slagalice namerno čuva za kraj, detaljno prepričavanje radnje filma svakako bi umanjilo uživanje u istom, ali u najkraćem: preplićući tri povezane storije od kojih se jedna se odigrava u Trebinju, druga u Beogradu, a treća u nemačkom gradu Haleu. Film progovara o posledicama rata; o grehu, mržnji, strahu, zahvalnosti, ljubavi i oprostu. Gledaocima je ostavljeno da samostalno i postepeno rekonstruišu ono što se dogodilo 1993, pa se Krugovi mogu opisati i sintagmom „film slagalica". Istiniti događaj koji je poslužio kao inspiracija za nastanak scenarija polazna je tačka iz koje Srđan Koljević i Melina Pota Koljević šire i umetnički nadograđuju teskobnu i setnu pripovest o usudu i „kamenčiću" koji, iako već davno nepovratno izgubljen u mulju dna, još uvek pravi krugove na površini vode u koju je bačen.

KRUGOVI - Nikola RakočevićKRUGOVI - Nikola RakočevićU tehničkom pogledu, Krugovi su daleko iznad srpskog proseka. Film veoma dobro funkcioniše u svim segmentima i nijedan aspekt nije prepušten slučaju. Posebno se ističu fotografija Golubovićevog nezaobilaznog saradnika Aleksandra Ilića (koju su sasvim zasluženo pohvalili i Variety i The Hollywood Reporter) i zaista vrsna glumačka ekipa. Aleksandar Berček (nagrada Car Konstantin za najbolju mušku ulogu na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu) je gospodstven i ubedljiv, pravo ga je zadovoljstvo ponovo gledati u filmu u kome može da razigra svoj talenat – Krugovi predstavljaju njegov pravi povratak na veliko platno posle dugogodišnje pauze. Hrvat Leon Lučev se sasvim dobro snašao u zahtevnoj roli i ponovo za partnerku ima Hristinu Popović, s tim da je dinamika likova koji tumače veoma različita u odnosu na onu u Praktičnom vodiču kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem. Posle niza komedija, Hristina Popović je dokazala da joj dobro leže i dramske uloge; a valja istaći i doprinose Nebojše Rakočevića (nagrada za najbolju epizodu u Nišu), Vuka Kostića, Marka Janketića, Borisa Isakovića i Dejana Čukića. Jedina slab(ij)a karika u glumačkom ansamblu je Nebojša Glogovac čija spora gluma sporadično narušava ritam (film je, istini za volju, u celini mogao biti za nijansu dinamičniji – bez obzira što je spori tempo potreban kako bi se postigla KRUGOVI - Hristina PopovićKRUGOVI - Hristina Popovićželjena atmosferičnost, prolongiranje scena povremeno ume da zasmeta mada ne i da ozbiljnije naruši sveukupni utisak). Takođe, ne treba zaboraviti da su Krugovi poslednji film koji je montirao sjajni Marko Glušac (1969-2012). Film je posvećen Glušcu i Srđanu Aleksiću čija je potresna životna priča i poslužila kao početni impuls za nastanak Krugova.

Srpska kinematografija se već dugo zlopati, to znaju svi koji još uvek prate naš film. Agonija je duga i mučna, kraj joj se ne nazire, a najviše trpe gledaoci. Malo je kvalitetnih naslova, strategija „štapa i kanapa" je odnela svoj danak, pa je tim pre još dragocenije kada pred publiku stigne domaće ostvarenje vredno pažnje i hvale. A Krugovi su upravo to: kompetentno zamišljen i realizovan film koji gledaocima ima šta da ponudi. Za razliku od odličnih ali za širu publiku previše ekstremnih ostvarenja poput Života i smrti porno bande i Klipa, Golubovićev film predstavlja povratak klasičnijem i konvencionalnijem filmskom izrazu.

Đorđe Bajić

PRETHODNI BROJ: MEDIANTROP BROJ 12