Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Kao uvodna reč - 3 -

Zorica Jevremovic MuniticZorica Jevremovic MuniticDvadetsedam tekstova u „Mediantropu“ br. 3 svedoči o naporu uredništva da se regionalnost kao bitna strategija časopisa predstavi u totalu.

Početak broja u rubrici „Rankove zagrebačke šezdesete“ tekst je „Neki problemi kriterija i kritičkog vrednovanja u jugoslavenskoj kinematografiji“ kao prvom analizom tih ranih šezdesetih godina prošlog veka o traženju vrednosti YU kinematografije, oblasti kojima se Ranko Munitić bavio sve vreme, i u dvehiljaditim…Ranko je imao 20 godina 1963, a mislio je kulturološki.

Opširnije...

Sadržaj trećeg broja

 • 1. Ranko Munitić – “Neki problemi kriterija i kričkog vrednovanja u YU kinematografiji” /1963/
 • 2. Marija Krtinić – “Apostol jugoslovenskog film”
 • 3. Janko Baljak – “Apostolu filma, nekako s proleća”
 • 4. Jasmina Gavrankapetanović Redzić - “20.godišnjica opsade Sarajeva i upis komemorativnih rituala u prostor grada”
 • 5 Adla Isanović i Jasmina Gavrankapetanović Redzić – Limited space: Sarajevo- Berlin –kritičko promišljanje pejsaža (Sarajevo)5. Cllarisa
 • 6. Thieme – Limited space: Berlin/Sarajevo – “Eksperimenti u slušanju i povezivanju” (Berlin)
 • 7. Limited Space: Berlin / Sarajevo - An Experiment in Listening and Relating
 • 8. Milena Dragičević Šešić – “Indijske kulturne kontraverze”
 • 9. Maja Breznik – “Umetnost v kapitalizmu”
 • 10. Neđo Osman – “Nemoguće je moguće”
 • 11. Neđo Osman – “Ishapa shaj ovel ahajipa”
 • 12. Milica Stojanov - “Muzej detinjstva Vladimira Perića”
 • 13. Irina Subotić – “Marina Abramović, rani radovi”
 • 14. Dusica Žegarac – “Babe i žabe”
 • 15. Biljana Tanurovska i Sonja Zdravkova Džeparoska – “ Една историска конструкција за развој на современата танцова сцена во Македонија”
 • 16. Zoran Janković – “Krugovi Srdana Golubovića”
 • 17. Miljenko Dereta - "Moguća tačka preokreta"
 • 18. Selman Trtovac – “Treći čovek”
 • 19. Snježana Banović – “Veze Hrvetskog narodnog kazališta u Zagrebu i Srpskog narodnog pozorišta u Novom”
 • 20. Vitomira Lončar – “Što će biti s nama sutra, dal to netko zna..?”
 • 21. Branka Radović – “Mi, muzički omladinci, danas “
 • 22. Dejan Grba – “Između infracrvenog i ultraljubičastog”
 • 23. Ivanka Apostolova – “Makedonska teatarska mizoginija”
 • 24. Dunja Jelenković – “60.godina kratkog metra…”
 • 25. Zoran Rakić – “Medijska pismenost”
 • 26. Marija Čolpa - "Da nije nedajbože ono najgore"
 • 27. Miloš Vasić - “The human condition”  

Umetnost v kapitalizmu

Maja BreznikMaja BreznikSogovornikom in sogovornicam s področja vizualnih umetnosti je v daljših intervjujih, ki smo jih opravili spomladi 2008, prišlo najprej na misel, da področje obvladuje kaos prijemov in umetnostnih strategij. V nasprotju s preteklimi obdobji, o katerih so govorili kot enotnih tendencah (kot, morda, transavantgarda v 70. letih in nova podoba v 80. letih), naj bi bilo sodobno obdobje kaotično. Vendarle pa so se potem popravili in govorili o dveh osnovnih tendencah, o umetnostni poziciji in proti-poziciji, kakor jim je bila katera ljubša: prvi so se nagibali k tradicionalnemu ustvarjanju s formatom slike, ki naj bi bilo po krajšem premoru spet zanimivo, drugi pa so se nasprotno vnemali za neo-konceptualizem.

Opširnije...

Neki problemi kriterija i kritičkog vrednovanja u jugoslavenskoj kinematografiji

Ranko MunitićRanko MunitićRankove zagrebačke šesdesete

žUloga kritike i kritičara u kinematografiji pojedine zemlje daleko po svom značenju nadmašuje važnost što je taj vid djelovanja ima npr. u literaturi, likovnim umjetnostima ili muzici. Uzroke nije teško pogoditi: disproporcija značaja (u daljnjoj konzekvenci odgovornosti i angažiranosti) proizlazi iz činjenice da film, za razliku od ostalih umjetnosti koje su spomenute, još ne posjeduje do kraja razrađene i definirane mogućnosti svog izraza, nema u potpunosti izgrađen svoj temeljni unutrašnji sistem mišljenja, ne posjeduje, ukratko, niz onih generalnih postavki na kojima se temelji jasno spoznata i izražena suština jednog medija i svih njegovih unutrašnjih potencijala u odnosu na druge isto takve vrijednosti drugih umjetnosti.

Opširnije...

Apostol jugoslovenskog filma

Marija Krtinić Marija Krtinić Priznanje „Trepetalo iz Trogira - regionalna nagrada za medije Ranko Munitić" koje dodeljuje „Centar za medije Ranko Munitić" uručeno je, 3. aprila, na rođendan čuvenog scenariste i filmskog i televizijskog kritičara, reditelju Puriši Đorđeviću za ogroman doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji. Ovu odluku doneo je regionalni žiri, koji je radio u sastavu: Janko Baljak (Beograd), Veljko Krulčić (Zagreb), Nedeljko Dragić (Zagreb/Minhen), Igor Galo (Pula) i Zorica Jevremović Munitić (Beograd). Kako stoji u njihovom obrazloženju, Đorđević je svojom poetikom, senzibilnošću i empatijom za likove i situacije koje je predstavljao, utemeljio senzualni i humani pristup telu na filmu. Kao retko ko među našim filmskim rediteljima našao je meru za humor, angažman i formu, pričajući uvek stare priče na svoj način.

Opširnije...

Apostolu filma, nekako s proljeća

Janko BaljakJanko BaljakProšle su dve godine kako sam na otvaranju Festivala kratkog metra uručio Zorici Jevremović Munitić nagradu za životno delo koja je posthumno pripala Ranku Munitiću. Bilo je to veče pomešanih emocija za sve prisutne u sali Doma omladine. Mnogo je tuge u činjenici da nagradu ne prima „apostol filma" i dobri kritičarski duh ovog Festivala koji je učinio sve da sistematizuje često konfuzne i zbrkane fragmente dokumentarnih pokretnih slika sa platna u Domu sindikata u nešto što je postalo internacionalno prepoznatljivi znak raspoznavanja jedne filmske estetike koju je Ranko nepogrešivo tačno proglasio „beogradskom školom dokumentarnog filma".

Opširnije...

20. godišnjica opsade Sarajeva i upis komemorativnih rituala u prostor grada

Jasmina Gavrankapetanović-RedžićJasmina Gavrankapetanović-RedžićU svojim tekstovima Creative Heritage: Palestinian Heritage NGOs and Defiant Arts of Government (2010) i Anticipatory Representation: Building the Palestinian Nation(-State) through Artistic Performance (2012) antropolog Chiara Di Cesari dotiče se, među ostalim, pitanjima oponašanja formalnih/službenih institucija kulture od strane nevladinog sektora tj. udruženja građana i/ili umjetnika.

Opširnije...

Limited space: Sarajevo- Berlin –kritičko promišljanje pejsaža (Sarajevo),

Adla IsanovićAdla IsanovićJasmina Gavrankapetanović-RedžićJasmina Gavrankapetanović-RedžićAmerički antropolog Džejms Verč (Wertsch 2009:127), praveći distinkciju između kolektivnog pamćenja i historije, navodi par bitnih činjenica koje imamo tendenciju da zaboravimo kada općenito govorimo o pamćenju. Prva je učestala pojava da se pojedinim oblicima kolektiviteta, poput država, i pamćenja koji se vežu za iste, pripisuju reakcije pojedinca, kao da je riječ o bićima koji posjeduju sposobnost emotivnog razmišljanja i reagiranja na svijet u kojem postoje.

Opširnije...

Limited Space: Berlin / Sarajevo - Eksperiment u slušanju i povezivanju

Clarissa ThiemeClarissa ThiemeProšle, 2012. godine, sa Jasminom Gavrankapetanović i Adlom Isanović organizirale smo između Univerziteta umjetnosti u Berlinu (UdK) i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu (ALU) projekat razmjene pod naslovom "Limited Space: Berlin/Sarajevo" koji se odnosi na historijske sličnosti ova dva grada: ograničenje prostora. Nekoliko dana prije otvaranja izložbe na UdK pozvana sam na lokalnu radio postaji RBB Kulturradio Berlinu kako bih dala intervju o projektu "Limited Space: Berlin/Sarajevo".

Opširnije...

Limited Space: Berlin / Sarajevo - An Experiment in Listening and Relating

Clarissa ThiemeClarissa ThiemeIn 2012, Jasmina Gavrankapetanovic, Adla Isanovic and I organized an exchange between the University of the Arts Berlin (UdK) and the Art School in Sarajevo (ALU). The project's title Limited Space: Berlin/Sarajevo refers to an historical phenomenon both cities share: the limitation of space. A few days before the opening I was invited by the local radio station RBB

Opširnije...

PRETHODNI BROJ: MEDIANTROP BROJ 12