Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Fatalne žene u Prištini

Prvi put je krajem maja u Prištini realizovan FeSanja Krsmanović TasićSanja Krsmanović Tasićstival ženskog rukopisa – u pozorišnom i filmskom žanru

Nadala sam se da ću upoznati Zanu Krasnići još 2007. godine kada smo gostovali sa predstavom Priča o čaju na Skena up Festivalu u Prištini. Nedeljama smo se dopisivale i dogovarale oko našeg dolaska i najzad, kada smo došli da gostujemo kao specijalni gosti ovog uglavnom studentskog Festivala, nisam je upoznala jer je zbog porodičnih problema bila sprečena da dođe na predstavu. Kasnije sam saznala da joj je ćerka bila bolesna. Kada sam pre dvadesetak meseci boravila više od mesec dana u Prištini, radeći koreografiju sa mladim prištinskim glumcima, i želela da sretnem Zanu, rekli su mi da je opet zbog porodičnih obaveza zauzeta – tek se porodila.

Melehate Qena, Ivana Milenovć Popović, Sanja Krsmanović Tasić, Dijana Milosević, Zana Krasniqi i Maja VujovićMelehate Qena, Ivana Milenovć Popović, Sanja Krsmanović Tasić, Dijana Milosević, Zana Krasniqi i Maja VujovićTreća sreća i moj susret sa Zanom se najzad desio ovog 27.maja, kada nas je ova mlada energična žena, inače pozorišna rediteljka i majka troje dece, dočekala sa srdačnim osmehom i zagrljajem na Festivalu „Fam Fatal" (Femme Fatale). Prvi put se u Prištini realizovao Festival ženskog rukopisa, u pozorišnom i filmskom žanru, festival koji je koncipirala i ostvarila sa velikim entuzijazmom i skromnim sredstvima Zana Xoxha Krasnići, uz podršku svoje organizacije Artpolis.

Festival je započeo 27.maja u pozorištu Oda, gde su se inače održavali svi programi, i trajao je do 30. maja. Sastojao se iz nekoliko pozorišnih predstava iz regiona i bogatog filmskog programa. Još uvek sam pod utiskom snažnih kratkih filmova mladih albanskih sineastkinja, među kojima je i mnogim nagradama zaslužno ovenčana Blerta Zekiri sa filmom Povratak.

U pozorišnom programu, pored predstave Dah Teatra Prelazeći liniju u režiji Dijane Milošević, videli smo i ostvarenje Poezija i ljubav u režiji Ilira Gjocaja iz Prištine, inače poetsko muzički recital, potom projekat Zvuk slomljenih kostiju Biljane Radinoske iz pozorišta Theatra iz Makedonije, predstavu Seks hvala, jednostavno samo da se proba Merite Smaje, iz pozorišta Gruaja per gruan iz Albanije kao i Čišćenje idiota Aleksandre Kovačević iz Kraljevačkog pozorišta.

 

Melehate QenaMelehate Qena Zana KrasniqiZana Krasniqi


Za nas su bile zadužene Jeta i Maja, koje su u pauzama veselo čavrljale na engleskom jeziku. Znak da su prilike povoljnije je bilo i odsustvo agregata, kao i činjenica da nije bilo restrikcije vode, za razliku od 2007, kada smo rekvizitu za Priču o čaju – tridesetak šoljica, kao i desetak čajnika – prali flaširanom vodom i kada smo strepeli da li će agregat izdržati voltažu svetla za predstavu. I te godine kao i ove vodili smo duge i nostalgične razgovore sa našom koleginicom i prijateljicom, sjajnom glumicom iz Dodona teatra, Melihate Kvena – Meli.

Festival je privukao veliku medijsku pažnju kao prvo predstavljanje žena stvaralaca na Kosovu. Ono što je posebno radovalo jeste što su mladi volonteri, uglavnom volonterke, srednjoškolke i studentkinje, bile ne samo Albanke iz Prištine već i Srpkinje iz Čaglavice.

Sanja Krsmanović Tasić

(sa web sajta "Ludus")

PRETHODNI BROJ: MEDIANTROP BROJ 12