Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

BEMUS za svoj 45 rodjendan

Ivana StefanovicIvana StefanovicPoslednjih nedelja često sam morala da ponavljam ne znam. To sam govorila kada me neko pita kada je izvodjenje moje nove kompozicije na Bemusu: Odgovarala sam sa ne znam kada me je neko pitao gde se izvodi, kada i ko svira. Stalno sam odgovarala isto. Kompoziciju o kojoj me pitaju naručio je pre desetak meseci umetnički direktor, jedan od naših najeminentnijih muzičkih staralaca, kompozitor Zoran Erić za izvodjenje na ovogodišnjem Bemusu.

Prihvatila sam.

Kada sam u maju završila pisanje javila sam to mom naručiocu. Umetnički direktor je partituru dobio a ja sam čekala sada one druge da se jave. Ti drugi, to je organizator, producent, neko ko se dalje bavi realizacijom. Meseci su prolazili, nikoga nije bilo da kaže ma šta.

i, pošto se niko iz Jugokoncerta nije javio do 19 semptebra, obavestila sam ih da je za iole ozbiljan rad sada kasno (pronalaženje adekvatnih izvodjača, dirigenta, njihove pripreme i probe...). Učinila sam to za velikim žaljenjem.

Bilo je teško povući završeno delo sa programa. Ćutanje, igorisanje, prepodobna pristojnost, novokomponovano lažno uvažavanje i površno izvinjavanje...

To sam uradila jer sam shvatila da ovde, u sektoru muzike, nikome više nije dobro. Ni muzičarima kojima nisu plaćeni honorari od pre ko zna koliko godina, ni samom festivalu čiji program nije objavljen ni do današnjeg dana. A Bemus je festival koji se održava tradicionalno vec 45 godina u oktobru.

Neko je, dakle, ignorisao imperativ profesionalnog rada i ponašanja. Očigledno, postoji nekakav problem. Ili više problema istovremeno. Ne znam koji su to problemi niti šta sve, i ko sve, stoji iza njih ... I ne interesuje me. Nisam finansijska niti ma kakva druga inspekcija ali ne mogu a da krajnje zabrinuto ne gledam u dugove organizatora i producenta (Jugokoncert), i nesiguran program festivala koji još uopšte nije objavljen. Ljudi se pitaju da li će festivala u oktobru uopšte biti.

Nije manje važno pitanje ni: kakav će biti?

Muzike nema bez izvodjača. Nema je bez scene, ansambla, ljudi, publike. Muzike nema bez vremena za probe, pripreme. Muzike nema bez njenog duha; Meni se čini da je petljanjem, nespremnošću i neznanjem odgovornih, Bemusu negde slomljen duh. Predugo je trajalo mrcvarenje, sakrivanje, prećutkivanje ko zna čega sve.

Ali propadanje muzike, muzike kao umetnosti, u našoj sredini izgleda kao projekat političke aljkavosti. Potkrepljena neznanjem, odvija se zamena dragocene umetnosti jeftinom zabavom. Sve overeno tihim "nemešanjem u svoj posao" onih čiji je to posao.

U zemljama sa više pameti to se nije dogodilo, i neće. Svuda se zbog nedostatka novca i krize zatvaraju poneki orkestri i smanjuju programi, ali se nigde to ne uzima kao alibi za sunovrat celih umetničkih i kulturnih oblasti.

Ivana Stefanović

PRETHODNI BROJ: MEDIANTROP BROJ 12